Bra belysningen viktigast för en fotograf

Om man är en fotograf som verkligen tar sitt yrke seriöst så är man väl medveten om hur viktig belysningen är för att lyckas med sina bilder. Har du dålig belysning så spelar det ingen som helst roll vilken kamera du använder eller vilken utrustning du har för övrigt. Belysningen är grunden till att skapa rätt förutsättningar för lyckade bilder. Många fotografer investerar sina kronor i s.k paketlösningar där både belysning, stativ och tillbehör ingår. Led strålkastare eller tungsten lampor är då det primära valet men det finns faktiskt fler alternativ än så.

En lysrörsarmatur kan också användas

När man tänker på belysning så är det inte enbart strålkastare och liknande lampor som kan utnyttjas. I vissa studion så används speciella lysrör med led teknologi som anpassas för att återge det perfekta ljuset från ovan. Dessa lysrör är inga vanliga rör som används i exempelvis lysrörsarmaturer som sitter i vart och vartannat hushåll utan dessa är speciellt framtagna för att kunna belysa specifika områden. För den som inte har en massa pengar att spendera eller är en amatörfotograf så kan det dock fungera bra även med en vanlig traditionell lysrörsarmatur så länge led som ljuskälla används. Anledningen är att led inte sprider ljuset åt alla håll som ett fluorescerande lysrör gör vilket ger fotografen betydligt större kontroll på själva ljusriktningen. Med fluorescerande lysrör så är det omöjligt att få till ett bra ljus och dessa bör därmed inte användas. När det gäller bildtagningar så är det endast fantastin som begränsar, det gäller att vara kreativ för att lyckas bli ett fullbordat yrkesproffs.

16 Apr 2017

DarkSideDesign Network var en sajt med fokus på foto, film, design, teknik och sociala event. Personerna bakom sajten gjorde unik fotokonst och dokumenterade allt från födslar till dop, bröllop, begravningar, bemärkelsedagar och större evenemang.

Du kan besöka DarkSideDesigns forna ägare på följande personliga hemsidor: johannamarklund.se och fredrikmarklund.se - de finns även här på Facebook.

De personer som tidigare var involverade i DarkSideDesign finns inte längre här, men bloggen hålls igång av en annan fotografi- och designentusiast. Jag kommer att fortsätta leverera inspirerande material som rör allt från fotografi och design till vardag och familjeliv, samtidigt som jag då och då kommer att presentera svenska företag som gör något utöver det vanliga. Det kan egentligen vara vad som helst, men om något gör ett intryck på mig så är sannolikheten stor att du kommer att läsa om det på den här bloggen.

Hoppas att du ska (fortsätta) trivas!

 

"There is only you and your camera. The limitations in your photography are in yourself, for what we see is what we are." - Ernst Haas

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: