Det gäller att ha koll på vad man får fotografera

Får man fotografera var som helst och vilka motiv man vill? Nej så är det naturligtvis inte. Det finns lagar som styr hur man får lov att ta foton och de kan skilja sig en hel del mellan olika länder så om du ska ut och resa så är det bra att ta reda på vad som gäller i det land du besöker. I Sverige finns det oftast tydliga skyltar som talar om ifall det är förbjudet att ta kort och det brukar också finnas information om varför det är förbjudet med en hänvisning till aktuell lagtext. I regel kan man dock säga att du får aldrig fota skyddsobjekt som är viktiga för landets försvar och du får inte heller fota människor i utsatta situationer. Du kan läsa mer om detta på Kortobilder där de också tar upp lite mer fakta som kan vara bra att ha koll på. 

Vad är ett skyddsobjekt?

Enkelt förklarat kan man säga att det är en byggnad eller en anläggning som har ett särskilt värde för landet. Det handlar oftast om militära installationer som är till för att skydda vårt land mot främmande makt. Det är befästningar av olika slag, förvaringsplatser av militär materiel och även vissa ställverk och liknande som är till för att bibehålla elektricitet i händelse av krig. Om du stöter på ett sådant objekt så bör du låta kameran ligga kvar i väskan eftersom brott mot lagen om fotografering kan ge dig dryga böter. 

3 Apr 2018

DarkSideDesign Network var en sajt med fokus på foto, film, design, teknik och sociala event. Personerna bakom sajten gjorde unik fotokonst och dokumenterade allt från födslar till dop, bröllop, begravningar, bemärkelsedagar och större evenemang.

Du kan besöka DarkSideDesigns forna ägare på följande personliga hemsidor: johannamarklund.se och fredrikmarklund.se - de finns även här på Facebook.

De personer som tidigare var involverade i DarkSideDesign finns inte längre här, men bloggen hålls igång av en annan fotografi- och designentusiast. Jag kommer att fortsätta leverera inspirerande material som rör allt från fotografi och design till vardag och familjeliv, samtidigt som jag då och då kommer att presentera svenska företag som gör något utöver det vanliga. Det kan egentligen vara vad som helst, men om något gör ett intryck på mig så är sannolikheten stor att du kommer att läsa om det på den här bloggen.

Hoppas att du ska (fortsätta) trivas!

 

"There is only you and your camera. The limitations in your photography are in yourself, for what we see is what we are." - Ernst Haas

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: